pondělí 4. listopadu 2013

S pečivem jíme čínské vlasy a oslí kopyta!!



Možná se Vám právě zvedne žaludek, ale pravda je venku! Do vek, koblih i buchet se běžně přidává bílý prášek E 920, který se vyrábí z vlasů, chlupů, nehtů a kopyt. Nejčastěji pochází z Číny.

Bílý prášek s označením E 920 šikovní prodejci často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein, ale jinak jde stále o jedno a totéž. Používání L-cysteinu posvětila loni v listopadu EU a běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek ale také do pečiva pro lidi. 
"E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva,“ potvrdil portálu vitalia.cz kupříkladu zástupce společnosti Penam. "My ovšem používáme zásadně L-cystein syntetického původu," dodal.
 
Převážná většina L-cysteinu se přitom vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů, kupříkladu z kadeřnictví, peří, oslích kopyt a prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové.
 
Do pekařských výrobků se pak přidává proto, aby se uměle vytvořilo pružné a pevné těsto. Tahle pochoutka se vyskytuje například v těchto produktech:



Produkty si můžete prohlédnout ZDE